Reinmet Soldadura Micod 01

Projecte Reinmet: entre èxits, reptes i oportunitats

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’ Odena (MICOD) va assistir, el passat dijous 28 de novembre del 2019, a la jornada de Reflexió i debat del programa OIL (Ocupació a la Industria Local) on s’emmarca el projecte Reinmet. La iniciativa, que es troba en el marc del Programa per la Ocupació a la Indústria Local de Diputació de Barcelona, té com a objectiu recuperar la capacitat professional i productiva en el sector del metall.

Balanç positiu d’inserció laboral

Una dada molt significativa és que, les persones que participen al programa, en comparació amb aquelles que no ho fan, obtenen 22 punts percentuals més en possibilitats d’inserció al mercat laboral.

En el cas de les dones, la seva taxa d’inserció habitual a la Província de Barcelona és del 50%; mentre que participant del programa, aquest %  arriba al 72,1%.

Els resultats ens han demostrat que, les dones, les persones majors de 45 anys i les persones aturades de curta duració, son les que s’han vist especialment més beneficades.

A la Conca d’ Òdena, on s’ha desplegat el projecte Reinmet, aquest efecte s’ha traduït en un suport per a les persones aturades, en que més d’un 76% han trobat feina en el sector del metall.

Nova acció formativa en soldadura

El proper dilluns 9 de desembre comença una tercera acció formativa en soldadura. Els professionals estaran a disposició de les empreses del metall que necessitin personal amb aquesta capacitació; d’entre totes les empreses participants, el 68% són micro i petites empreses.

El perfil  de les persones participants general en el projecte  és un 55% d’ homes amb una edat mitjana de 39 anys amb un nivell d’ estudis bàsic-mitjà en situació d’ atur.

Els reptes del sector industrial

L’administració pública ha pogut comprovar l’excepcionalitat i efectivitat de les activitats fruit del projecte, per tal d’encarar els reptes de futur que actualment té el sector. En aquest sentit, el panorama actual exigeix continuar treballant per aconseguir fomentar les vocacions industrials i cientifico-tecnològiques, potenciar la inserció laboral de les dones en ocupacions i/o en activitats industrials en què estiguin infrarepresentades, i contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria, tenint en compte els reptes i oportunitats que presenta la indústria 4.0.

 Casos d’èxit del projecte Reinmet

Mantenimiento industrial a Insmagas

Manteniment industrial a Insmagas

L’Atmane havia tingut diverses experiències professionals com a mosso de magatzem en diferents empreses.

Va apuntar-se al curs de manteniment industrial per aprofundir en un sector que coneixia una mica, degut a la seva experiència laboral anterior i amb moltes possibilitats.

Es va sentir molt atret per la possibilitat que oferia el curs de fer pràctiques i tenir contacte amb l’empresa directament.

Després d’un període de pràctiques a INSMAGAS, l’Atmane va passar a ser un més de l’equip.

Paco López, gerent d’Insmagas està content d’haver donat una oportunitat a un nou treballador que ara els resulta de gran ajuda.

Mantenimiento industrial a Virkar

 Manteniment industrial a Virkar

L’Albert va fer el curs del ReinMET de Manteniment Industrial disposat a canviar de sector professional.

En una visita organitzada dins la sessió formativa a Virkar va mostrar molt interès per l’empresa, i arran del contacte i l’interès mostrat per l’Albert, hi va fer pràctiques i actualment hi està treballant.

Xavi Riba, gerent de Ribacar valora molt positivament aquest programa perquè li ha aportat al seu equip un professional molt compromès i treballador. Actualment, Albert està molt content perquè està aprenent a soldar.

El projecte Reinmet

REINMET és un projecte de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’ Òdena (MICOD), que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Té com a objectiu cobrir el dèficit de professionals i desenvolupar una formació ajustada a les necessitats del sector del metall, entre d’altres.

Un dels reptes principals del ReinMET és la capacitació de persones a l’atur en el sector metal·lúrgic, un dels sectors industrials estratègics de la comarca de l’Anoia .

En el marc del REINMET, en curs des del passat maig del 2018, ja s’han realitzat dues accions formatives, una en l’especialitat de soldadura i l’altra en la iniciació al Manteniment Industrial, en les que hi han participat un total de 30 persones, un 73% de les quals ha aconseguit una feina en el sector.

Search